Bättre hockey med LED-belysning

Svenska Hockeyligan vill öka kvaliteten på sina TV-sändningar och kunna visa bättre slowmotion-sekvenser. Därför kräver ligan att hockeyarenor ska installera flimmerfri LED-belysning med högre ljusstyrka.

Löfbergs Arena i Karlstad är först i landet med att sätta in lampor som följer SHLs krav. Elcenter har gjort den svindlande installationen 19 meter över isen.

Här skapas minnen för livet

I Löfbergs Arena skapas minnen för livet. Här har hundratusentals människor från hela landet skrattat, gråtit, jublat och buat. Om du lyssnar noga så hör du hejaramsorna eka mellan väggarna långt efter arenan är släckt och alla har gått hem.

Mosade allt motstånd

Ingen vet hur många mål som gjorts i arenan totalt, men få Färjestadfans kan glömma säsongen 2001-2002 då klubben mosade allt motstånd.

Arenan var nybyggd och fullsatt varje match. Färjestad vann grundserien 25 poäng före Modo. I slutspelet besegrades först Brynäs, sedan HV71 och i finalen föll Modo som en fura.

Värmlänningarna gick man ur huse för att hylla hockeyhjältarna. Folk badade i fontänen på stora torget i Karlstad.

– Hela stan firade i flera dagar. Det var komplett eufori, minns Stefan Jonsson, arenachef på Löfbergs Arena.

Hela Värmlands arena

Det här är hela Värmlands arena som förutom hockey även arrangerar mässor, konserter och andra kulturevenemang.

Nästa år firar arenan 20 år. Längs vägen har man moderniserat, byggt om och byggt ut. Nu i höst har belysningen över isen bytts mot toppmoderna LED-armaturer, trots att det bara är sju år sedan lamporna byttes förra gången.

Nya krav från SHL

Orsaken är att det nästa år kommer nya krav från SHL som den gamla belysningen inte levde upp till.

Enligt de nya kraven ska ljuset hålla minst 1500 lux över hela isen, vilket i princip är dagsljus. För att färgåtergivningen ska bli bra på TV måste ljuset hålla 5700 kelvin i färgtemperatur, och vara helt flimmerfritt i slowmotion-sekvenser.

– De nya kraven börjar gälla nästa år, men vi valde att investera i ny bättre belysning redan nu, berättar Stefan.

Fakta: så funkar slowmotion

 
Så funkar slowmotion

En filmkamera tar normalt 24 stillbilder per sekund. När dessa spelas upp i snabb följd upplever vi det som rörliga bilder.

För att skapa en slowmotionsekvens ökas bildfrekvensen vid inspelningen till så mycket som 240 stillbilder per sekund. När dessa sedan spelas upp med en frekvens av 24 bilder per sekund så blir sekvensen tio gånger långsammare än i verkligheten.

Problemet som uppstår vid så höga bildfrekvenser är att många lampor ser ut att flimra. Vanliga lysrör lyser nämligen inte med ett konstant ljus, utan slås av och på med en bestämd frekvens. Vanliga lysrör slås av och på 60 gånger per sekund. De har en frekvens på 60 Hz.

För att en lampa inte ska flimra när man filmar krävs att lampans frekvens är minst dubbelt så hög som kamerans bildfrekvens. När du spelar in en slowmotionsekvens behövs alltså lampor med en frekvens som överstiger 250 Hz.

 

80.000 Watt

För att hitta en lösning som lever upp till SHL’s krav anlitade Arenan Toolbob – en oberoende belysningskonsult som hjälpte till att sovra bland marknadens alla armaturer och lösningar. Sedan har Elcenter demonterat de gamla armaturerna och installerat nya.

Totalt handlar det om 80 armaturer på vardera 1000 watt monterats som monterats med skylift i det 19 meter höga taket.

Lamporna har sedan noggrannt riktats mot en specifik punkt på isen med hjälp av lasersikte.

5 kilometer kabel

Varje armatur matas med ström av ett drivdon stort som en Håwelimpa, som monterats 16 och 16 i 5 kylskåsstora rack. Runt fem kilometer kabel kopplar samman armaturerna med drivdonen.

Kan programmeras för olika ändamål

Hela belysningen styrs av ett system från Crestron, via DMX. Det betyder att varje lampa kan dimmas steglöst individuellt och att man kan programmera scener för olika ändamål.

– Det kommer bli bra tryck i belysningen här, berättar Jonas Nilsson, projektledare på Elcenter och expert på ”smarta system” för belysning och AV-utrustning.

– Nästa steg är att vi ska kontrollmäta över hela isen för att försäkra oss om att ljuset är jämnt och håller tillräcklig intensitet, avslutar Jonas.

Vill du ha hjälp med ljussättning?

Elcenter installerar alla typer av belysning hos företag, privatpersoner och där det behövs ljus av god kvalitet. Med stor erfarenhet kan vi utifrån ditt behov ta fram förslag på en ändamålsenlig helhetslösning.

Jan Klarström, ansvarig för ljussättning på Elcenter

Vill du prata ljussättning? Kontakta:

Jan Klarström

jan.klarstrom@elcenterab.se
070-53 40 440

Föregående
Föregående

Hur Inission använder smart videokonferensutrustning för effektivare digitala möten