
Hållbarhet är kärlek
– Så arbetar vi systematiskt för att främja livet, människan och jorden
Artisten Grandson ser lite ledsen ut där han står framför mikrofonen mot en svart bakgrund. Han sjunger med skör röst:
“Do you have enough love in your heart, to get your hands dirty?”.
Sången “Dirty” handlar om att världen är full av orättvisor och miljöproblem, men att vi kan fixa allt om vår kärlek till världen är större än rädslan för att ta tag i problemen.
På Elcenter är vi rätt förtjusta i världen, och vi är inte rädda att få lite skit under naglarna om vi kan göra en insats för miljön, livet, människan och jorden.
Vi är en del av problemet…
Om livet var en Bond-film så skulle hela vår bransch vara en superskurk som sitter i en snurrfåtölj och klappar en vit fluffig katt.
Byggande och bostäder står för en tredjedel av alla växthusgaser i Norden. Det är en bieffekt av att byggmaterial, kablar och komponenter som vi monterar kräver naturresurser och energi för att produceras, förpackas och transporteras.
Återvinning av material förekommer, men i alldeles för liten omfattning. Så producenter bryter hela tiden mer mineraler och naturresurser för att förse oss med ny hårdvara.
… och en del av lösningen
Utvecklingen i elbranschen rusar fram. Gränserna mellan el, IT, automation och teknik suddas ut.
Det betyder att en elektriker behöver bredare och djupare kompetens för att kunna ge kunderna de mest hållbara lösningarna.
Vår ambition är att förstå vårt eget avtryck på jordens ekosystem och vilken teknik som är mest skonsam för världen. Då kan vi utveckla vår verksamhet och hjälpa kunder köpa produkter som minskar klimatavtrycket.
Därför ska vi löpande utbilda vår personal. Kunskap är nyckeln till en konkurrenskraftig verksamhet, men också vägen till mer anständiga arbetsvillkor och en värld i balans.
Kunskap ger våra medarbetare möjlighet att växa och bli en del av lösningen.
Vilka konkreta insatser gör vi?
Först en analys
2021 analyserade vi vår egen värdekedja. Vi pratade internt på företaget om vad som är viktigt för oss, och bokade möten med leverantörer och kunder.
Beväpnade med ett fem sidor långt frågeformulär grillade vi dem i timmar för att få reda på hur de jobbar med hållbarhetsfrågor och hur de mäter sina framgångar.
Sedan slog vi fast verksamhetsområden
Därefter slog vi fast vilka områden som är viktiga för oss och för vår våra intressenter att arbeta med. Det är områden där vi kan förbättra oss och göra stor skillnad:
Cirkularitet
Växthusgasutsläpp
Transporter
Professionell utveckling
Förpackningsmaterial & avfall
Tillsatte ansvariga
Vi beslutade att hållbarhetsarbetet ska drivas av våra fyra avdelningschefer tillsammans med VD, och vi sätter nu upp nyckeltal för att kunna mäta våra framsteg.
Detta är områden som är viktiga för oss och våra intressenter, och som vi kan förbättra oss inom.
Sätter upp
hållbarhetsmål
Efter analysen av våra intressenters hållbarhetsarbete och vårt interna arbete sätter vi nu upp konkreta mätbara hållbarhetsmål. Några aktiviteter har vi redan startat.
Våra mål:
Till 2030 ska vi:
Ha en 100% fossilfri fordonsflotta.
Hjälpa våra kunder välja produkter och system, inte utifrån inköpspris, utan kvalitet, hållbarhet, energieffektivitet och totalekonomi.
Utbilda våra medarbetare så att vi som grupp har heltäckande aktuell och relevant kunskap.
Halvera antalet ordrar, transporter och förpackningsmaterial.
Minska vårt kabelspill med 5% i relation till omsättning.
Just nu gör vi nollbasmätningar och sätter upp nyckeltal för att kunna mäta våra framsteg i vart och ett av de här målen.
Vi jobbar för att:
Samåka och nå 100% fossilfri fordonsflotta
Vårt arbete kräver mycket transporter. Vi tar bilen till byggen och grossister för att hämta material och utrustning.
Idag har vi 56 fordon på företaget. 5 är rena elbilar och 9 är laddhybrider. När en bil behöver bytas så ersätter vi den med en elbil eller laddhybrid.
Vi har också bestämt att våra montörer ska samåka så mycket som möjligt från kontoret till arbetsplatsen.
2030 ska vår fordonsflotta vara helt fossilfri.
Halvera avfall och förpackningsmaterial
Varje vecka kommer det ett flera leveranser med verktyg, kablar och utrustning som vi monterar och installerar åt våra kunder.
Genom att planera leveranser bättre och göra större inköp så minskar vi antalet transporter.
Mycket av det vi köper går att beställa i lösvikt, vilket hjälper oss att minska mängden förpackningsmaterial.
Hjälpa kunder välja hållbara produkter
Vi skapar produktvalslistor som visar produktionsland och vilka utsläpp olika produkter ger upphov till (där det är möjligt).
Det synliggör för våra kunder vilka produkter som är mer eller mindre miljövänliga och hjälper dem välja mer hållbara produkter.
När det är möjligt ska vi välja produkter som har kort resa, mest miljövänlig tillverkning och livscykelanalys.
Utbilda vår personal
Under hela 2024 genomför vi en ledarskapsutbildning för att höja kompetensen bland tjänstemännen.
Sedan 2022 arrangerar vi en årlig leverantörsdag där leverantörer visar upp ny teknik. Våra medarbetare har chans att ställa frågor och framföra synpunkter på hur utrustning, verktyg och produkter kan utvecklas för att spara energi och förenkla hantering.
Ta fram en policy för kunddialog
Vi tar fram en policy för hur vi driver dialog med våra kunder om att välja produkter och system utifrån växthusgasutsläpp.
Vi gör det för livet, människan och jorden
Det kommer ta tid och vissa kommer säkert tycka att vi krånglar. Förändring skaver, särkilt när man inte valt den själv. Men när allt känns som jobbigast måste vi påminna oss om att det kommer vara värt det. För livet, människan och jorden.