Intelligent solcellsanläggning spar pengar åt Tommy Granqvist

En AI räknar ut när elen ska tas ifrån solcellerna, elnätet eller batteriet.

 

Tröttnade på att snåla med elen

I december 2022 tröttnade Tommy och Maria Granqvist på att oroa sig för att förbruka onödigt mycket dyr el.

“Elpriset var 6 - 7 kronor per kilowattimme och man behövde tänka på varenda liten apparat. Hur mycket drar det nu? Hur mycket varmvatten går det åt? När ska jag duscha eller inte?”.

Paret värmer sitt vatten med en gammal eldriven varmvattenberedare som de inte kan styra. För att spara pengar stängde Tommy helt enkelt av varmvattenberedaren dagtid och satte på den igen under natten när elen var billigare.

“Det hände flera gånger att jag glömde sätta på varmvattenberedaren. En dag när jag gick upp på morgonen och tog en springtur fanns det inget varmvatten att duscha i. Då var min fru inte speciellt glad på mig”.

Tog in offerter på solcellsanläggning

Paret tog in offerter från olika företag på solcellsanläggningar. Av en granne fick vi veta att det finns en intelligent anläggning där solpaneler och batteri styrs och optimeras av en AI.

“Den artificiella intelligensen ser på SMHI vad det blir för väder nästa dag och vad elpriserna är det närmsta dygnet. Dessutom lär den sig hur du använder elen i hushållet. Den vet när du kommer laga mat, värma vatten och ladda bilen. Sen styr anläggningen din elproduktion och förbrukning så att du använder och lagrar egenproducerad el när det är dyrt att köpa, och går på batteriet när solen går ner eller elpriset går upp”.

Tommy och Maria slog till på den intelligenta anläggningen och idag är de med i omställningen till miljövänlig el.

Hjälper Sverige få jämnare elförbrukning

“Vi tar vara på solen som skiner många dagar varje år. Och när vintern kommer och vi kanske inte får något ifrån solen så kan vi köpa in el när den är billig och lagra den i batteriet, och släppa ut det från batteriet när elen är dyr att köpa. Då hjälper vi Sverige att få en jämnare elförbrukning och det är också positivt för alla”.

“Det känns ju gött i magen”, säger Tommy.

Så funkar Tommy och Marias intelligenta solanläggning

 
Solpaneler på mark

48 paneler fångar solenergin

För att fånga maximalt med solenergi har Tommy och Maria byggt en markanläggning med 48 solceller vända i sydlig riktning. Tillsammans ger de 20,4 kW.

 
Enequi växelriktare

En hybridväxelriktare gör om solelen till växelström

En hybridväxelriktare på 20 kW gör precis som en vanlig växelriktare om likström till växelström. Men den kan också ladda anslutna batterier eller mata överskottsström till elnätet.

 
QuiPower Core energihub

QuiPower Core
- Hjärnan som styr laddning och lagring för att minimera energikostnaden

Anläggningens hjärna är uppkopplad mot SMHI och Nordiska Elbörsen och den analyserar hushållets elförbrukning. Den vet hur mycket solen kommer lysa det närmsta dygnet och vad elpriset blir. Därför kan den på ett intelligent vis styra när elen ska lagras i batteriet eller förbrukas.

 
10 kW batteri för att lagra solenergi

Elen lagras i ett batteri på 10 kW

Elen som produceras i solcellerna kan lagras i ett batteri. Batteriet kan också tankas från elnätet när nätelen är billig. Om det blir strömavbrott byter anläggningen automatiskt till batteridrift, som fungerar oberoende av elnätet.

“På kvällarna är batteriet oftast fulladdat. Sedan används den lagrade elen över natten”.

 
Quipower app för övervakning av energiproduktion

En app visar hur elen produceras och förbrukas

Hubben pratar med en app där Tommy kan se hur förbrukningen ser ut just nu, och statistik över hur mycket el han producerat och förbrukat.

 
Laddbox kopplad till solcellsanläggningen

Laddbox på 11 kW

Tommys elbil laddas med en laddbox kopplad till anläggningens hjärna. För att minimera sin “bränslekostnad” kan Tommy ställa in så att bilen endast laddas med överskottsel, efter att batteriet i huset har laddats. “Bränslet kostar i princip noll kronor”, säger Tommy.

 
 

Snabbare återbetalning än vanlig solcellsanläggning

Enequi själva räknar med att Tommy och Marias investering betalar sig 30-50% snabbare än en vanlig solcellsanläggning tack vare att Qui Power-systemet har en intelligent styrning av elprisoptimering, laddning av batteriet och integrerad elbilsladdning.

 

Vill du ha en smart solanläggning?

Kontakta:

Anders Olsson

Föregående
Föregående

Värmlands första laddpark för elektriska lastbilar

Nästa
Nästa

Nya LED-armaturer spar energi och förbättrar arbetsmiljön på Svensk Cater