Mer skärmtid till barnen på Mörmoskolan i Hammarö

Vilket ord tänker Patrik på? 65-tums touchskärm för filmvisning eller skärmdelning från mobiler, plattor och datorer. Lärare kan styra sin dator från skärmen med touchfunktioner. Skärmen är också en whiteboard där man kan skriva, räkna, rita och spela interaktiva pedagogiska spel.

Utvändigt består nya Mörmoskolan nästan helt av gråvitt tegel, men när du kliver in så känner du direkt doften av det vackra limträt, som byggnadens trapphus, balkar, golvplan och stomme är byggda av. 

Stora fönster gör att klassrummen badar i ljus och mycket möda läggs på ljudisolering för att eleverna ska få lugn och störningsfri undervisning. Akustikplattorna i taket är extra tjocka och väggar kläs med ljuddämpande material.

Skolan ska stå klar i maj i år, men just nu myllrar hela fastigheten av byggarbetare. Snickare monterar tak och väggar, elektriker installerar belysning, nätverk och IT-utrustning.

Interaktiva touchskärmar i alla klassrum

För bara några år sedan var klassrummens mest högteknologiska IT-utrustning en solkig whiteboard med uttorkade färgpennor. Men den tiden är förbi. 

För att stödja lärarna i sitt pedagogiska arbete utrustar Hammarö Kommun varje klassrum med 65 – 85 tums interaktiva skärmar som kan användas för filmvisning eller skärmdelning från mobiler, plattor och datorer. Lärare kan styra sin dator från skärmen med touchfunktioner. Utan att behöva tappa kontakten med eleverna kan de öppna och redigera sina filer med skärmens touchfunktion. 

Funkar som whiteboard

Varje skärm är också en whiteboard där man kan skriva, räkna, rita och spela interaktiva pedagogiska spel för att öka glädjen och engagemanget i lärandet. Elever kan trådlöst koppla upp sin dator eller mobiltelefon på skärmen och dela idéer, arbetsdokument eller teckningar med hela klassen. Läraren kan skissa in feedback och förslag till ändringar direkt på skärmen utan att kladda i elevernas egna dokument.

Varje klassrum har fyra takhögtalare och runt om i skolans allmänna utrymmen finns ett ljudsystem för allmänna utrop.

Samma ljudbild i hela klassrummet

I varje klassrum finns också ett ljudsystem med fyra infällda högtalare monterade i taket. De är kopplade till TV:n via en förstärkare. Eftersom högtalarna är utspridda i rummet blir ljudbilden densamma oavsett var eleverna sitter och volymen behöver inte höjas för att de längst bak ska höra.

Musiksalen byggd för konserter och filmvisning

I musiksalen finns tillräckliga ljud- och bildresurser för både rockkonserter och filmvisningar. Här finns både en 86-tums touchskärm och en laserprojektor för filmvisning på en takmonterad motorduk.

Ljudet levereras av två väggmonterade 15-tums högtalare och ljudprocessor som har ingångar för externt mixerbord, trådlösa mikrofoner och PC.

Filmprojektor i matsalen

Skolans matsal är tänkt att fungera som samlingslokal. Där finns en stor laserprojektor och en motorduk som är infälld i taket. Dessutom ett infällt högtalarsystem, trådlöst mikrofonsystem med handmikrofon och headset. 

Ljudsystem för allmänna utrop

När jag gick i grundskolan hände det ibland att rektorn med myndig stämma ropade ut i skolans sprakande högtalarsystem att Per-Erik eller Kalle omedelbart skulle gå till rektorsexpedition. Ljudsystemet bestod bara av några få högtalare, så ljudet var högt uppskruvat för att höras i alla korridorer. När rektorn på nya Mörmoskolan behöver kalla till sig någon så kommer alla kunna höra utropet i glasklart ljud från någon av de 14 takhögtalarna som är monterade på lagom avstånd från varandra i korridorer och allmänna utrymmen.

Vi på Elcenter är glada att få hjälpa till att ge barnen i Hammarö en interaktiv och pedagogisk skolmiljö som främjar lärande och positiva upplevelser.

Matsalen dubblar som samlingslokal. Här finns projektor, motorduk, trådlöst mikrofonsystem och takhögtalare.

Nästa
Nästa

Värmlands första laddpark för elektriska lastbilar