BRF Sparven producerar sin egen energi

BRF Sparven i Forshaga ser ut som en helt vanlig bostadsrättsförening

BRF Sparven i Forshaga ser ut som en helt vanlig bostadsrättsförening. Fyra trevåningshus med 117 lägenheter. En lummig innergård med lekpark och två gigantiska ekar.

Det enda som inte stämmer in i den idylliska bilden är 22 ganska fula fläckar av nyplanterat gräs.

Men under fläckarna och i byggnaderna finns högteknologisk utrustning som gör BRF Sparven till en av landets absolut mest energieffektiva bostadsrättsföreningar.

1200 solpaneler med en sammanlagd effekt på 474 kilowatt förser BRF Sparven med elektricitet när solen lyser.

1065 solpaneler med sammanlagd effekt på 447 kW.

1065 solceller på taket

Föreningens ordförande, Johnny Wallström flyttade hit 2001. Hans föräldrar, syster och farbror bodde redan här, så det kändes som att komma tillbaks till familjehemmet.

Förutom att en och annan epa-traktor åker förbi på helgerna och spelar hög musik så är det lugnt och skönt, och Johnny trivs utmärkt i Sparven.

Fjärrvärmen behövde renoveras

Men 2021 börjar värmekulvertarna i marken bli dåliga och föreningen står inför en dyr renovering.

I samma veva presenterar företaget Energieffekt i Karlstad en lösning som kan göra Sparven nästan självförsörjande på el och värme.

Solenergi, bergvärme & varmluftsåtervinning

Planen är ett avancerat system av solceller, bergvärme och frånluftsåtervinning som gör det möjligt att dela el och värme mellan de fyra huskropparna. Dessutom vill de göra om 122 elabonnemang till fyra och installera snålspolande vattenutrustning i alla lägenheter.

Allt som allt en investering på 16 miljoner kronor inklusive moms, vilket är stora pengar för BRF Sparven.

Bidrag på 5 miljoner

Lyckligtvis finns det ett ekonomiskt bidrag att söka hos Boverket och Naturskyddsföreningen som kan ge föreningen cirka fem miljoner kronor. Om det går i lås blir kostnaden istället 11 miljoner. Och eftersom kalkylen visar att föreningen kan spara ungefär en miljon kronor per år i minskade energikostnader, så blir återbetalningstiden cirka 11 år.

Men det är bråttom att bestämma sig, för Boverkets energieffektiviseringsstöd för flerbostadshus går bara att söka till den sista december 2021.

Skön pergola på den idylliska innergården vid bostadsrättsföreningen Sparven

I pergolan på innergården vid BRF Sparven kan man njuta av sommaren.

En gigantisk ek skapar skugga och växtlighet på innergården hos BRF Sparven i Forshaga

Den stora eken får stå kvar även om den skuggar solpanelerna lite. Den ger skugga och växtlighet på den lummiga innergården.

Från luften ser man de 1200 solpanelerna på de fyra huskropparnas tak.

Från luften syns de 1065 solpanelerna tydligt. Det syns också spår i gräsmattan och asfalten efter arbetet med kulvertar och bergvärme.

Snabbt beslut

Johnny och vice ordförande, Lotta Svensson, bjuder in alla boende i föreningen till stormöte. Där presenteras hela förslaget och investeringen klubbas igenom.

Sedan bygger Energieffekt anläggningen i samarbete med Nordic Solar, Ulvsby Rör, Värmlandsborr, Fläktteknik, Thellbergs Markentreprenad och Elcenter.

 

Driftsättning 1 februari 2024

Under ett år borras, skruvas och monteras det utrustning överallt i fastigheterna och den 1 februari 2024 håller medlemmarna i BRF Sparven andan medan Energieffekt startar den nya anläggningen.

– Det var lite pirrigt i början, men det är en frihet att kunna producera sin egen energi. Det är så här framtiden måste se ut om vi ska kunna rädda moder jord, säger Lotta Svensson.

Luft i systemet

Både Johnny och Lotta har haft behagligt klimat i sina lägenheter sedan systemet kördes igång, men flera av grannarna har fått svepa in sig med filtar under första månaden, eftersom det var kallare än normalt. Det berodde på att det fanns luft i systemet, vilket hämmade cirkulationen av varmvatten i rören. Så luften tappades ur och nu funkar värmen som den ska.

De 1065 solcellerna producerar mer el än medlemmarna använder och första månaden säljer föreningen el för 32.000 kronor. Pengar som kan användas till att amortera lånen eller sänka energikostnaden.

Sätter sitt eget elpris

En skillnad mot tidigare är att föreningen nu är elleverantör åt sina medlemmar. Det betyder att priset på en kilowattimme bestäms demokratiskt av medlemmarna själva. I Sparven kom man överens om att priset ska vara 2,20 kr/kWh, för att täcka elkostnaden plus investeringen utslaget på tio år.

4 elabonnemang istället för 170

En kollektiv besparing är att föreningen gemensamt delar på fyra elabonnemang istället för att varje lägenhet har ett eget, vilket tidigare kostade varje lägenhetsinnehavare 1260 kr årligen. Allt sammanräknat är elen 600 - 700 kr billigare per lägenhet och år.

Sparvens system har nu varit igång i snart 4 månader. Ännu är det för tidigt att utvärdera hur kostnaden och energiförbrukningen förändrats, men allt övervakas noga av Energieffekt som har ett digitalt system som mäter fukt och temperatur i alla lägenheter i realtid. Systemet larmar själv om det blir något fel och de flesta parametrar kan driftoptimeras från företagets kontor i Karlstad.

Vi återkommer med en ny rapport när Sparvens anläggning varit i bruk ett år.

Laddbox för elbilsladdning

Föreningen passade på att installera 4 laddboxar för elbilsladdning på parkeringen.

Fakta om BRF Sparvens energisystem

  • 1065 solpaneler på fyra tak i nord- sydlig riktning har en toppeffekt på 447 kW. Smarta växelriktare från svenska Ferroamp omvandlar solelen till växelström och balanserar allt mellan fastighetens olika faser, samt fördelar strömmen på ett optimalt sätt mellan byggnaderna.

  • På vinden i de fyra byggnaderna finns 4 återvinningsaggregat som återvinner värmen från inomhusluften innan den ventileras ut. Värmen återanvänds direkt i husen eller leds ner och lagras i 22 bergvärmehål i marken. 4 värmepumpar förser alla lägenheter med värme.

  • Duschar, kök och badrum har fått nya snålspolande vattenutrustning.

  • Under marken förbinds de fyra huskropparna med kulvertar som delar varmvattnet.

  • På parkeringen finns 4 laddboxar för elbilsladdning.

Systemet har byggts av Energieffekt i samarbete med Nordic Solar, Ulvsby Rör, Värmlandsborr, Fläktteknik, Thellbergs Markentreprenad och Elcenter.

Lotta Svensson och Johnny Wallström visar upp nomineringen till Grundstenen, priset för hållbart byggande i Värmland

I maj 2024 gick BRF Sparven till final i tävlingen Grundstenen, som arrangeras av föreningen Hållbart Byggande i Värmland. Tävlingen belönar byggprojekt med ovanligt höga hållbarhetsambitioner. Till vänster: Lotta Svensson vice ordf, höger: Johnny Wallström, ordf.


Funderar ni på solceller, laddning eller energianpassningar till er BRF?

Vi hjälper er göra förarbete, driva den demokratiska processen och ta fram en kalkyl.


Föregående
Föregående

En simhall för alla i Filipstad

Nästa
Nästa

Mer skärmtid till barnen på Mörmoskolan i Hammarö