Solceller BRF - Stor guide

Solceller BRF - Installera solceller i din BRF så minskar era elkostnader

Solceller på taket kan sänka boendekostnader och öka värdet på alla lägenheter i en BRF, även om ni behöver låna pengar för investeringen.

Men vill du driva frågan om solceller i din BRF får du räkna med frågor från grannarna. Investeringen är stor och alla vet inte vilka ekonomiska vinster som finns.

Här får du tips och verktyg som hjälper dig skapa acceptans för att skaffa solceller i din bostadsrättsförening.

 

Fördelarna med solceller
– för BRF:en och er som bor där

Vinsten med en solcellsanläggning är större än räntekostnaden för ett lån eftersom det sänker både föreningens driftskostnader och din egen elräkning. Dessutom stiger värdet på din bostad med i genomsnitt 14% (enl studie gjord vid SLU).

Solceller producerar också förnybar energi, vilket är miljövänligt.

 

Vad ingår i en solcellsinstallation?

En solcellsinstallation består av:

  • Solcellerna fångar och omvandlar solljus till el.

  • Fästanordningar för att montera panelerna.

  • Växelriktare som gör likström till växelström.

  • Kablage som binder samman anläggningens komponenter och fastighetens elecentral.

  • Montage och driftsättning av alla komponenter och anläggningen i sin helhet.

Alla apparater i ett hushåll drivs av växelström. Därför behövs en växelriktare som gör om likström till växelström.

 

Utan IMD är förtjänsten liten

För att er solel ska kunna användas rättvist av alla boende i fastigheten behöver ni först installera IMD – Individuell Mätning och Debitering.

IMD är en himla bra grej för en BRF. Istället för att varje hushåll ska betala en avgift för ett eget elabonnemang, så delar alla i föreningen på ETT abonnemang. Men för att kunna mäta hur mycket el varje hushåll förbrukar behöver ni installera en elmätare i varje lägenhet. Det kostar runt fyra tusen per lägenhet, men spar nån tusenlapp per år och hushåll, vilket snabbt betalar investeringen.

Med IMD blir föreningen elleverantör åt medlemmarna och genom styrelsen kan ni demokratiskt besluta vad en kilowattimme ska kosta för medlemmarna. Föreningen kan få intäkter genom att sälja överproduktionen till elnätet.

Utan IMD kan ni enbart använda er solel till till ren fastighetsel som ex belysning och gemensam tvättstuga. Även utan IMD kan föreningen sälja överproduktionen till elnätet.

Individuell mätning och debitering gör att en bostadsrättsförening kan bli elleverantör åt sina egna medlemmar
 

Solproduktionen över året

Ungefär så här mycket solenergi genereras under olika månader i mellansverige

Hur mycket solel kan ni producera?

I Mellansverige krävs ungefär 5 kvadratmeter solceller för att producera 1000 kWh per år.

80% av all solenergi produceras här mellan april och oktober. Resten av året producerar solpaneler högst måttligt.

Hur mycket solenergi ni kan producera i föreningen beror på flera faktorer:

  • Hur många paneler ryms på taket och hur effektiva är panelerna?

  • Vilket håll taket är vänt åt - optimalt är tak vända åt söder, men även öst-västliga tak ger bra produktion under morgon och kväll.

  • Hur mycket taket lutar - 45 grader är optimalt, men moderna paneler funkar bra ända ner till runt 12 graders lutning. Platt tak ger sämre effekt.

  • Hur mycket skuggas taket av omgivande hus eller vegetation? Mer skugga = mindre elproduktion.

  • Vilken Ampere er huvudsäkring har och hur grov serviskabeln mellan kabelskåpet i gatan och fastigheten.

Vill du be ett företag om offert så kommer de vilja ha svar på alla de här frågorna och några till som rör fastighetens elcentral och tak.

När ni får er offert kan ni också få en kalkyl på hur många kilowattimmar ni kommer kunna producera årligen och hur snabbt anläggningen kommer betala sig. Med nuvarande kostnadsläge brukar det i genomsnitt röra sig om 8-12 år. Sen är solelen gratis.

 

Spara pengar genom att montera solpaneler när ni byter tak

Solpaneler håller i minst 30 år. Det är en dålig affär att montera solpaneler om taket måste renoveras tio år senare.

Anlita därför en besiktningsman för att ta reda på hur lång teknisk livslängd som återstår på ert tak innan ni beslutar er för att installera solceller.

Om ni behöver renovera taket kan ni spara pengar genom att samtidigt montera solpaneler, eftersom det spar etableringskostnader.

Solceller håller i 30 år. Därför är det smart att se till att taket på byggnaden har minst 30 år teknisk livslängd kvar innan ni investerar i solceller
 
Installation av solceller gör det möjligt att ladda elbilar med förnybar egenproducerad energi

Spara pengar och framtidssäkra fastigheten genom att installera elbilsladdare samtidigt

Under 2023 var 58% av alla nya bilar som nyregistrerades laddbara. I December 2023 fanns över en halv miljon laddbara personbilar i Sverige, vilket är en ökning med 30% jämfört med 2022.

Statistiskt sett så har redan någon i er BRF en elbil, och fler kommer köpa. Alla dessa elbilar behöver laddas någonstans och det bästa är vanligtvis att ladda bilen hemma över natten.

Om ni väljer att installera laddboxar samtidigt som ni installerarar solceller så spar ni etablieringskostnader för entreprenören.

Att ladda elbilar med egenproducerad solel är miljövänligt och en bra intäkt för föreningen.

15.000 kr i bidrag per laddpunkt

När en BRF installerar laddbox så kan ni få halva kostnaden betald av Naturvårdsverket, dock högst 15.000 kr ink moms, per laddpunkt.

Läs mer om elbilsladdning för BRF:er här…

 

Vad kostar solceller för en BRF och hur mycket kan vi tjäna?

Kostnaden för att investera i solceller beror på många saker:

  • Hur många paneler får ni plats med?

  • Hur hög byggnadsställning behöver vi bygga?

  • Behöver vi bygga om er elcentral?

  • Hur krånglig kabeldragning behöver vi göra?

  • m.m.

Förtjänsten beror på hur elpriset utvecklas framgent, hur stor räntekostnad ni har och hur mycket föreningen tar betalt av medlemmarna per kWh.

 

Exempelkalkyl:

BRF Solstrålen i Karlstad har ett sluttande tak vänt mot söder som är drygt 280 kvadratmeter stort. Föreningen har 25 lägenheter som i snitt förbrukar 2000 kWh/år. Fastighetens elförbrukning är 30.000 kWh, som går till belysning i trapphus, tvättstuga, ventilation och värmepumpar.

Investeringskostnad:

Föreningen får plats med 141 solpaneler och betalar totalt 700.000 kr för installation och hårdvara.

Elproduktion:

Karlstad har cirka 1000 soltimmar per år och varje solpanel producerar 425 W. Föreningen kommer producera totalt ca 60.000 kWh per år och ca 1.500.000 kWh över anläggningens 25 första år. 50% av produktionen går till fastigheten gemensamma utrymmen och 50% säljer föreningen till medlemmarna.

Kostnad för egen solel:

Om vi dividerar investeringskostnaden med den totala elproduktionen över 25 år så får vi fram kostnaden per kilowattimme under de första 25 åren.

700.000 kr ink moms / 1.500.000 kWh = 0,46 kr/kWh

Priset per egenproducerad kWh blir 46 öre i 25 år. Eftersom föreningen kommer använda 50% av solelen till gemensamma utrymmen och sälja 50% till sina medlemmar så blir föreningen momsbefriad på halva investeringen. Investeringskostnaden sjunker därför till 630.000 kr. Föreningen beslutar demokratiskt vad priset per kWh ska vara. Kilowattimmar som köps från elnätet debiteras marknadspris.

Alternativkostnad:

Kostnaden för att producera egen solel bör jämföras med kostnaden för alternativet - att fortsätta köpa el från elnätet.

Den verkliga kostnaden för att köpa el från elnätet består av tre delar:

  1. elhandelskostnaden per kWh

  2. elnätskostnader

  3. skatter & avgifter.

Elkostnader och elnätskostnader varierar beroende på vilket elbolag du har, men i snitt fördelade sig kostnaderna så här i Elområde 3 2023.

Vad består elpriset av?

Källa: Energiföretagen

Priset på en kilowattimme är alltså bara 38% av totalkostnaden som konsumenten betalar för sin hushållsel.

2023 var det genomsnittliga priset per kWh 58,96 öre. När elnätskostnader, skatter och avgifter lagts på var det verkliga priset 155 öre/kWh.

För att räkna ut skillnaden i kostnad mellan att producera egen el och att köpa elen från nätet tar vi elpriset på 155 öre/kWh och multiplicerar med årsproduktionen på 60.000 kWh.

155 öre x 60.000 kWh = 93.000 kr.

Om elpriset förblir samma som under 2023 sparar föreningen och dess medlemmar alltså sammanlagt 93.000 kr/år på att producera egen solel. Då betalar sig anläggningen på 7,5 år.

Om elpriset sjunker så minskar vinsten, och stiger elpriset så ökar vinsten per år.

Vad händer om vi behöver låna?

Om föreningen behöver låna pengar för att göra investeringen så tillkommer kapitalkostnad för ett lån. Hur stor kapitalkostnaden är beror på hur stor summa föreningen lånar och hur snabbt lånet amorteras av.

Men även om föreningen lånar hela summan till en ränta på 3,94% och elpriset är oförändrat så kommer föreningens medlemmar spara 35.720 kr första året om de installerar solceller och debiterar sina medlemmar samma elpris som det kostar att köpa elen via elnätet..

IMD spar också pengar

Kostnaden för ett elabonnemang varierar mellan olika elnätsbolag, men ett lägenhets-abonnemang hos Karlstad El- & Stadsnät kostar exempelvis 1288 kr/år inklusive moms.

Genom att installera IMD (Individuell Mätning och Debitering) slipper varje hushåll betala för ett eget elabonnemang och sänker därför sina kostnader med motsvarande summa varje år.

Lägenheter ökar i värde med 14%

Om det dessutom stämmer att värdet på lägenheterna i föreningen ökar med 14% (enligt studien av SLU 2019) så blir förtjänsten ännu bättre.

En lägenhet värderad till 2.5 miljoner innan solpanelerna installerats ökar då i värde med 350.000 kr.

Slutsats:

Om föreningen investerar i solceller så kommer medlemmarna spara pengar på sin elräkning och genom att de slipper ha ett eget elnätsabonnemang.

Dessutom ökar sannolikt värdet på deras lägenhet med upp till 14%.

 
Vi rekommenderar att söka bygglov innan ni installerar solceller i er bostadsrättsförening

Behövs bygglov för att installera solceller i BRF?

Vi rekommenderar alltid att ni kontaktar byggnadsnämnden för att ta reda på ifall ni behöver ansöka om bygglov.

Grundregeln är att om solpanelerna följer byggnadens form så behöver ni inte söka bygglov. Om taket däremot är ganska platt och panelerna behöver vinklas upp för att de ska fånga mer sol så behöver ni söka bygglov.

Om huset är kulturmärkt krävs också bygglov.

Vilka bidrag kan en BRF få när den installerar solceller?

Just nu finns inga bidrag att söka för att installera solel i en BRF. Men bostadsrättsföreningar som betalar skatt har rätt till skattereduktion för egen elproduktion. För närvarande är reduktionen 60 öre per kWh upp till 18.000 kr per år.

Drift och underhåll av anläggningen

Som ägare av solcellsanläggningen har ni själva ansvar för att underhålla anläggningen och se till så att den är driftsäker. Normalt är solceller så gott som självgående, men vi rekommenderar att ni anlitar en yrkesperson som gör en årlig okulär besiktning för att försäkra er om att alla komponenter är hela och säkra.

 

Så väcker du frågan i din BRF

En BRF styrs demokratiskt av föreningens medlemmar. För att kunna besluta för en investering krävs vanligtvis ett majoritetsbeslut på föreningens årsmöte. Det är därför klokt att dela ut en enkät till alla medlemmar som informerar om de potentiella vinsterna samtidigt som du undersöker intresset.

 
 

Checklista för installation av solceller i BRF

  • Undersök intresset i föreningen med hjälp av en enkät.

  • Om intresset är tillräckligt - ta reda på om de tekniska förutsättningarna finns:

  • Är takets skick tillräckligt bra?

  • Är taket riktat åt rätt håll, och har det bra vinkel?

  • Har ni IMD, eller behöver ni installera? Om ni bygger om till IMD behöver ni ta kontakt med er elleverantör innan bytet och förhandla fram ett nytt avtal.

  • Vill ni samtidigt installera laddstolpar till elbil, och i så fall hur många?

  • Ta reda på om det behövs tillstånd. Är huset K-märkt? Behöver ni vinkla upp panelerna?

  • Mät och dimensionera hur många kvadratmeter fri takyta ni har som inte skuggas av skorstenar och annat i miljön.

  • Ta in offert och ekonomisk kalkyl från leverantör och fatta beslut om investering.

  • Skicka anmälan till elnätsägare

  • Bygg och montera anläggningen

  • Få anläggningen besiktigad

  • Besluta i föreningen om vilket pris ni ska ta betalt per kWh, utifrån en budget och återbetalningsplan.

 
 
Anders Olsson, ansvarig Energiteknik, Elcenter AB, Karlstad

Vill du få hjälp att beräkna kostnader och få offert på Solceller, IMD och laddning?

Kontakta
Anders Olsson

anders.olsson@elcenterab.se
070-75 514 41

Solceller installeras i samarbete med Nordic Solar

 
Nästa
Nästa

“Alla ska trivas och vara trygga i sina roller”