Varför tvingas vi byta hela armaturen när LED-lampan går sönder?

Det här är en debattartikel som vi publicerade i NWT den 17 juni 2024. Syftet är att väcka tankar om vilket slöseri med resurser och arbete det är när LED-lampan inte går att byta i en armatur.

Varför tvingas vi byta hela armaturen när LED-lampan går sönder?

Tänk dig att servicelampan i din bil säger att du omedelbart måste köra till verkstaden. Du får en tid nästa morgon för att utreda felet och framåt lunch ringer en mekaniker och berättar att eftersom ett tändstift har gett upp så måste hela motorn bytas.

Absurt, eller hur!

Men precis så är det med integrerade LED-armaturer som installeras i många kontor och arbetsplatser. När ljuset i LED-chippet sviktar måste du byta hela armaturen eftersom lampa och armatur är en och samma konstruktion. Du kan inte byta lampan på samma sätt som du tidigare bytte lysrör.

Men problemet är faktiskt ännu större.

Att byta en hel armatur kräver certifierade elektriker, vilket, innebär extra kostnader och logistik jämfört med att bara byta ljuskällan.

“Om du bara byter en armatur så kommer den lysa starkare och ha en annan nyans än de äldre lamporna i fastigheten”.

Risken är också stor att du behöver byta ALLA armaturer, för när lampan använts i några år så minskar ljuset samtidigt som färgtemperaturen förändras. Om du bara byter en armatur så kommer den lysa starkare och ha en annan nyans än de äldre lamporna i fastigheten. Det skapar en ojämn och störande arbetsmiljö som ofta leder till att man byter ut alla armaturer när den första lampan går sönder. Och det förbrukar onödigt mycket resurser från råvaruutvinning och produktion till transport och professionell installation. Dessutom ska alla gamla armaturer återvinnas.

Nu finns det faktiskt vettiga förklaringar till varför det är så här knasigt.

Företag som tillverkar integrerade LED-armaturer hävdar att livslängden och ljuskvaliteten blir bättre när de kan designa armaturen och LED-chippet som EN enhet. Kylflänsar kan skräddarsys för att hålla chipet svalt, vilket förlänger livslängden. Och genom att bygga in prismor i armaturen så kan man forma ljuset mer ändamålsenligt.

“Om alla lamp- och armaturtillverkare kunde enas om en gemensam standard så skulle de snart kunna designa armaturer som är precis lika effektiva som dagens integrerade lampor”.

Det är sant. Men jag menar att förbättringen i livslängd och ljuskvalitet är mindre än kostnaden för kunden och klimatet. Om alla lamp- och armaturtillverkare kunde enas om en gemensam standard så skulle de snart kunna designa armaturer som är precis lika effektiva som dagens integrerade lampor. Och när en lampa sviktar kan du skruva i en ny lika enkelt som att byta en glödlampa.

Det finns redan idag några standarder för LED-lampor, men utbudet är litet. Det tvingar fastighetsägare att kompromissa - antingen snyggt designade armaturer med bra ljus, till höga kostnader för klimat och plånbok, eller lite sämre ljus som är klimatvänligare och billigare att byta.

“För oss elektriker är det självklart en bra affär att kunna ta betalt för att installera nya armaturer med några års mellanrum, men det är inte roligt att vara den som ska berätta för kunden att den behöver byta tio armaturer för att en lampa gått sönder”.

För oss elektriker är det självklart en bra affär att kunna ta betalt för att installera nya armaturer med några års mellanrum, men det är inte roligt att vara den som ska berätta för kunden att den behöver byta tio armaturer för att en lampa gått sönder. Dessutom tycker vi det skulle vara bättre för klimatet om våra tjänster istället används för att montera teknik som spar energi och minskar klimatpåverkan.

Därför vill vi uppmana tillverkare av LED-lampor och armaturer att ta sitt ansvar och samarbeta för att utveckla produkter som inte bara lyser upp våra rum, utan också bevarar vår planet för framtida generationer.

Byggbranschen och fastighetsägare spelar också en avgörande roll i detta. Genom att ställa krav på standardisering av belysningsprodukter kan vi alla driva på en förändring mot en mer hållbar belysningsindustri.

Jan Klarström, VD Elcenter Karlstad

Robert Rundberget

Chronically curious storyteller and content marketer from Sweden

https://www.kontento.se
Föregående
Föregående

Så väljer du rätt LED-belysning till företaget

Nästa
Nästa

Solceller BRF - Stor guide