“Filipstad ska vara en bra plats att leva på”
För det mesta har vi på Elcenter förmånen att få göra världen lite säkrare, energisnålare och enklare med hjälp av den teknik vi monterar. Men någon gång ibland får vi chansen att göra arbete som verkligen gör skillnad för många människor.
Simhallen i Filipstad är just ett sånt uppdrag. Kommunen kämpar för att göra Filipstad till en bra plats att leva på, så att folk ska vilja bo kvar och flytta hit. Därför satsade kommunen på ett nytt och fräscht badhus för alla invånare.
Och vi fick hjälpa till.
“Jag är oerhört stolt över att vi fått vara med och bygga något som kommer förgylla livet för ett helt samhälle”
Anders Björkman, projektledare, Elcenter
Fakta:
Badhuset i Filipstad har byggts av NCC Hus i Karlstad, med stöd av NCC Badhus, och Elcenter har varit underentreprenör för all el och teknik.
Elcenter har i sin tur samarbetat med följande underentreprenörer:
Gantnor, Vitec, Oneco, Telenta, Nordic Solar, Ebab och Swim System Scandinavia AB.
Simhallen i Filipstad har fostrat två olympiska simmare
1971 invigdes den första simhallen med 25-metersbassäng i Filipstad. Här har tusentals barn lärt sig simma och hallen har fostrat två olympiska simmare. Carina Ljungdahl vann ett silver på 4x100 meter i Moskva 1980 och Suzanne Nilsson tävlade i två grenar för Sverige vid OS i Seoul 1988.
Betongen släppte
2019 hotades simverksamheten i Filipstad när stora bitar av betongen började släppa i Spångbergsbadet. Lokalerna stängdes, bassängerna tömdes och ingen visste när det skulle gå att bada inomhus i Filipstad igen.
– Kommunens ekonomi var ansträngd. Vi hade nyligen investerat flera hundra miljoner i en ny skola som fortfarande höll på att byggas och därefter skulle sporthallen renoveras. Så valet stod mellan att renovera eller riva och helt enkelt sluta ha ett badhus på orten, berättar Ronny Greus, fastighetschef i kommunen.
Barn ska lära sig simma
Nu har ju barn i Sverige ända sedan 1994 en rättighet och skyldighet att lära sig simma. Då beslutade Skolöverstyrelsen (jo, det hette faktiskt så) att alla elever i årskurs fem skulle vara simkunniga. Och 2007 ändrades målen till att 13-åringar ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.
“Det här ska vara en bra plats att leva på”
Barnen i Filipstad är naturligtvis inget undantag. Om de ska ha någonstans att lära sig simma så behövs det ett badhus. Dessutom krymper Filipstad eftersom många flyttat från kommunen på senare år, och den utvecklingen vill Filipstad vända på till varje pris.
– Det här ska vara en bra plats att leva på, med ett rikt föreningsliv, kultur och arbetstillfällen. Vi behöver satsa för att fler ska vilja bo kvar och för att locka hit barnfamiljer och hemvändare, säger Maria Thiery Wase, som är näringslivsansvarig i Filipstad.
Mötesplatser är en viktig konkurrensfaktor
Forskning vid Svenska och utländska universitet visar också att mötesplatser som exempelvis badhus stärker gemenskapen i ett samhälle. Attraktiva mötesplatser är viktiga konkurrensfaktorer för en stad, och de påverkar var folk väljer att bosätta sig. Ett badhus ger dessutom möjlighet till motion vilket främjar folkhälsan i hela samhället, eftersom kvinnor och män i alla åldrar nyttjar en simhall lika mycket.
Ett kassasystem som är kopplat till en badlåsanläggning som kan programmera armband så att det vet vilka bassänger du har tillgång till och kan låsa skåpen i omklädningsrummen, och de ska kunna laddas med pengar som kan användas i kafeterian.
Startade en utredning
Kommunen startar en utredning för att ta reda på hur de ska gå vidare. Vilka möjligheter finns och vad kostar det?
– Den visade att det säkert hade gått att renovera, men att det skulle krävts stora resurser för att underhålla den gamla byggnaden. Det var smartare att bygga nytt och finansiera det med en skattehöjning, berättar Ronny Greus.
Referensgrupper diskuterar utformningen
Kommunen budgeterar 197 miljoner kronor och ger NCC Badhus uppdraget att bygga en ny simhall med äventyrsbad. De bjuder in folk från allmänheten, skola och föreningar till en referensgrupp som diskuterar vem simhallen ska byggas för och vad som borde finnas där. Sen skissar en arkitekt på ritningar, som diskuteras under nya referensgruppsmöten. Till slut enas deltagarna om att det ska bli “en simhall för alla”, med simbassäng och multibassäng för rehab och familjebad med höj- och sänkbar botten. Dessutom en relaxavdelning, varmbad och kafeteria. Ska man satsa kan man lika gärna göra det rejält.
I december 2021 rivs den gamla simhallen, och bygget pågår ända fram till januari 2024.
Mycket el och teknik
Elcenter får uppdraget att utföra samtliga elinstallationer. Och ett modernt badhus har mycket el och teknik:
Först av allt fastighetsel, belysning, larm och ventilationsel. Ett kassasystem som är kopplat till en badlåsanläggning som kan programmera armband så att det vet vilka bassänger du har tillgång till och kan låsa skåpen i omklädningsrummen, och de ska kunna laddas med pengar som kan användas i kafeterian.
Mobilförstärkningssystem
Det behövs högtalare och bildskärmar för information, upplevelser och event, men också ett IT-nät med nätverkskablar och fiber. Dessutom ett tidtagningssystem för simtävlingar, en solcellsanläggning på taket och ett mobilförstärkningssystem.
– Badhus är väldigt täta och isolerade, vilket betyder att mobilsignalen blir svag. För att besökare ska kunna använda sina mobiler behövs signalförstärkare i hela fastigheten, berättar Anders Björkman, som var Elcenters projektledare på plats.
Sätter Filipstad på kartan
Anders är full av beundran för Filipstads kommuns satsning.
– Ett badhus är en fin samlingspunkt för många människor och det ger möjlighet till rekreation och utbildning. Hela området har blivit otroligt fint och den här investeringen på skola, idrottshall och badhus sätter Filipstad på kartan. Jag är oerhört stolt över att vi fått vara med och bygga något som kommer förgylla livet för ett helt samhälle.
Designtemat i badhusets interiörer är mineraler. I Filipstad har det bedrivits gruvnäring sedan 1300-talet och mineralbrytning är ännu idag en viktig näring på orten.