Vad säger lagen om belysning på jobbet och arbetsgivarens ansvar?
Enligt Svensk lag har du som arbetsgivare ett ansvar att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö, och det inkluderar belysningen.
Och det kan bli dyrt att fuska.
Arbetsmiljöverket skriver på sin webb att du kan få böter på upp till en miljon kronor om arbetsmiljön är för dålig.
Men vilka krav måste du leva upp till i praktiken? Läs vidare så får du koll.
Arbetsmiljölagen är stommen
Arbetsmiljölagen (AML) är stommen i svensk arbetsmiljölagstiftning.
Syftet med lagen är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetslivet, genom att reglera vilket ansvar arbetsgivaren har i att utforma en trygg och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda.
AML täcker allt från fysisk och psykosocial arbetsmiljö, till specifika krav på exempelvis belysning och ergonomi, men den styr också hur du som arbetsgivare ska arbeta systematiskt för att identifiera, bedöma och åtgärda risker.
Två föreskrifter sätter fingret på detaljerna
För belysningen på ett företag finns det dessutom två juridiska föreskrifter som är relevanta: AFS 2020:1 Arbetsplatsens utformning och AFS 1998:5 Arbete vid bildskärm.
AFS 2020:1 – Arbetsplatsens utformning
Den här föreskriften tar upp allt som rör arbetsmiljöns fysiska utformning. När det gäller belysning kräver den att:
Ljuset ska vara tillräckligt och lämpligt för de arbetsuppgifter som utförs. Vilka ljusstyrkor olika arbetsuppgifter ska ha kan du läsa i den här artikeln…
Dagsljus ska släppas in, och det ska finnas möjlighet till utblick, om det är praktiskt möjligt.
Anpassning till arbetsuppgiften: Ljusstyrkan ska anpassas till specifika arbetsuppgifter. Precisionsarbete betydligt högre ljusstyrka än vad som behövs för allmän kontorsbelysning. Belysningen vid ett vanligt skrivbord ska till exempel ha 500 lux ljusstyrka på arbetsytan.
Bländningskontroll: Arbetsplatser ska utformas för att minimera bländning, vilket kan inkludera användning av bländskydd, rätt ljuskällor och justering av fönsters placering och solavskärmning.
Jämnhet i belysningen: Föreskriften betonar vikten av att belysningen är jämnt fördelad för att undvika stora kontraster som kan vara ansträngande för ögonen.
Reservbelysning: Om arbetsplatsen är beroende av elektrisk belysning för säkerheten, måste arbetsgivaren säkerställa att det finns fungerande reservbelysning vid strömavbrott.
Exempel: Om dina anställda arbetar på ett kontor, är det ditt ansvar att se till att belysningen är tillräckligt stark för att de ska kunna läsa dokument utan att anstränga ögonen – men inte så stark att den orsakar bländning.
AFS 1998:5 – Arbete vid bildskärm
Denna föreskrift är särskilt intressant om dina anställda sitter framför datorer hela dagarna. Den säger att:
Belysningen ska ge goda kontraster utan att skapa bländning eller reflexer på bildskärmarna.
Arbetsgivaren ska erbjuda regelbundna synundersökningar för de som arbetar vid bildskärm minst en timme om dagen.
Det ska finnas möjlighet att justera belysningen individuellt för att passa olika behov och arbetsuppgifter. På ett finskt företag som installerade en dimmer ovanför en arbetsstation som kunde ställas in mellan 200 - 3000 lux ökade effektiviteten med 8% - så individuellt anpassad ljusstyrka kan ha stor effekt på ditt företags lönsamhet.
Ljuset ska inte orsaka flimmer som kan irritera eller påverka anställdas koncentration negativt.
Arbetsgivaren ska regelbundet se över och underhålla ljuskällor för att säkerställa att belysningen är optimal och följer lagstadgade riktlinjer.
Exempel: Om dina medarbetare klagar på reflexer från fönstret på sina skärmar är det ditt ansvar att åtgärda detta – kanske genom att sätta upp lameller, justera skärmens placering eller byta ut ljuskällor.
Glöm heller inte att stora, kala lysrör som flimrar kan vara ett problem. Flimmer kan orsaka irritation, huvudvärk och koncentrationssvårigheter för dina anställda. Enligt AFS 1998:5 ska ljuset inte flimra på ett sätt som kan irritera eller negativt påverka de anstäldas koncentration. Som arbetsgivare har du ansvar för att förebygga hälsoeffekter, vilket gör flimmerfria ljuskällor till ett viktigt val för att uppfylla kraven och skapa en hälsosam arbetsmiljö.
Vi hjälper dig välja rätt belysning till företaget
Läs mer om hur du kan få en belysning som främjar hälsa och effektivitet
Vad får du, och får du inte, göra som arbetsgivare?
Att skapa en arbetsmiljö med god belysning handlar inte bara om att slänga upp några lysrör och hoppas på det bästa. Vill du läsa mer om hur du kan skapa en god belysningsergonomi så kan du läsa den här artikeln…
Här är några konkreta riktlinjer för vad som är okej – och vad som absolut inte är det.
Det här ska du göra:
Planera belysningen utifrån arbetsuppgifterna. Om du har anställda som sysslar med precisionsarbete, som ritning eller montering, behövs starkare och mer riktad belysning än för en reception.
Ge möjlighet till individuella justeringar. Tänk skrivbordslampor som kan flyttas och dimmas.
Tänk på dagsljuset. Om din lokal saknar fönster, måste du kompensera med belysning som efterliknar dagsljus så mycket som möjligt.
Det här ska du undvika:
En-för-alla-lösningar. Ett stort lysrör mitt i taket räcker inte för alla arbetsuppgifter. Det kan skapa ojämn belysning och skuggor som anstränger ögonen.
Ignorera bländning och reflexer. Ljuset från en lampa som träffar en blank yta kan vara både irriterande och direkt skadligt för ögonen.
Strunta i uppföljning. Bara för att lokalen var bra ljussatt när du öppnade betyder det inte att den är det för alltid. Regelbundna inspektioner och justeringar behövs.
Vad händer om du inte följer reglerna?
Om du bryter mot reglerna kan det bli dyrt – och inte bara ekonomiskt. Konsekvenserna kan inkludera:
Förelägganden och böter från Arbetsmiljöverket. De kan kräva att du åtgärdar bristerna, ofta med en kort deadline.
Ökad sjukfrånvaro och minskad produktivitet. Dålig belysning kan leda till huvudvärk, spänningar i nacke och axlar, och allmän stress. Kort sagt: dina medarbetare orkar mindre.
Skadat rykte. Ingen vill arbeta för ett företag som inte bryr sig om sina anställda.
Så arbetar du systematiskt med företagets belysning
Som arbetsgivare bör du arbeta systematiskt med att förebygga ohälsa och olyckor i arbetsmiljön. Myndigheten för Arbetsmiljökunskap bör du årligen genomföra en rutinmässig kontroll som kan se ut ungefär så här:
Identifiera riskerna: Kartlägg arbetsplatsens belysning genom att exempelvis mäta ljusnivåer och kontrollera om det finns områden med dålig belysning, reflexer eller bländning. Prata med dina medarbetare för att fånga upp deras upplevelser.
Bedöm riskerna: Analysera vilka arbetsuppgifter som påverkas mest av bristande belysning och vilka hälsorisker som kan uppstå. Är ljuset tillräckligt för precisionsarbete? Kan flimmer eller ojämn belysning leda till huvudvärk eller koncentrationssvårigheter?
Åtgärda problemen: Utifrån riskbedömningen implementerar du förbättringar. Det kan handla om att byta till flimmerfria lampor, installera dimmers för individuella justeringar eller sätta upp lameller för att minimera reflexer från fönster.
Följ upp och utvärdera: Genomför regelbundna kontroller för att säkerställa att åtgärderna fungerar och att belysningen fortsatt uppfyller kraven. Dokumentera ditt arbete som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Sammanfattning
För att sammanfatta så handlar en god belysningsergonomi inte bara om att följa lagen – det är också en investering i dina medarbetares hälsa och produktivitet. När du gör rätt, får du inte bara glada och motiverade medarbetare, du slipper också juridiska huvudvärkar.