5 tips för en belysning som förbättrar medarbetarnas hälsa och effektivitet
Synen är vårt viktigaste verktyg på jobbet.
Vi ser och tolkar världen genom våra ögon. När vi läser eller arbetar med något finmotoriskt så är vi beroende av synen, och när vi möter andra människor så läser våra ögon konstant av ansiktsuttryck och kroppsspråk för att förstå dem.
Men för att synen ska funka ordentligt behöver vi bra ljus.
Arbetsmiljöverket rekommenderar en ljusstyrka på 500 Lux för de flesta arbetsuppgifter. Men det är bara en lägstanivå för att inte äventyra människors hälsa.
För att kunna jobba riktigt effektivt, krävs ofta betydligt mer ljus än så.
Läs vidare så får du fem konkreta tips som förbättrar din belysning, och längst ner hittar du en checklista som du kan använda för att se över belysningen på ditt arbete.
“Rätt ljus” ökade produktionstakten med 8 procent
2007 ville några forskare i Finland ta reda på hur ljusstyrkan på en arbetsplats påverkar människors effektivitet.
De installerade en ny dimbar armatur vid en arbetsstation i en fabrik som gjorde att varje medarbetare själv kunde välja ljusstyrka mellan 200 och 3000 lux.
I två år registrerade de vilken ljusstyrka medarbetarna valde, och samtidigt mätte de hur effektivt de monterade ihop komponenter vid arbetsstationen.
Det intressanta är att medarbetarna i genomsnitt valde en ljusstyrka på 1370 lux, vilket är nästan tre gånger så starkt ljus som arbetsmiljöverket rekommenderar.
Och i det starkare ljuset ökade deras produktionstakt med 8 %.
Förklaringen är rätt självklar – Alla har olika bra syn, och när vi kan anpassa belysningen till våra personliga preferenser så gör vi det. Och då blir belysningen optimal för varje individ.
Därför borde alla företag som vill ha friska och effektiva medarbetare se till att varje person själv kan justera ljusstyrkan vid sin arbetsplats.
Men det räcker faktiskt inte, för bra ljus bygger också på fyra andra, nästan lika viktiga egenskaper.
Vi hjälper dig hitta rätt belysning till företaget
Läs mer om hur du kan få en belysning som främjar hälsa och effektivitet
Den andra saken att tänka på är att ljuset inte får blända.
När du bländas försöker ögonen filtrera bort det starka ljuset genom att dra ihop pupillen och spänna ögonmusklerna. Ansträngningen leder till ögontrötthet och värk i huvud, nacke och axlar. Många får svårt att koncentrera sig längre stunder eftersom hjärnan tvingas jobba hårdare än nödvändigt.
Därför är det viktigt att du placerar lampor så att du inte bländas av ljuskäglorna. Ofta behövs raster och linser framför lampan som hjälper till att rikta ljuset dit där det behövs.
Det tredje att tänka på är flimmer.
Och här är det lätt att tro att det bara är gamla lysrör med trasiga glimtändare som flimrar.
Men dagens LED-lampor flimrar också, fast ofta så högfrekvent att du inte är medveten om det. Men flimret påverkar dig negativt eftersom hjärnan hela tiden får arbeta hårt för att filtrera bort flimret.
Och det ökar ditt stresspåslag.
Punkt nummer fyra är ljusets färgtemperatur.
Vår dygnsrytm styrs av ljuset. På morgonen är det naturliga ljuset lite blått, vilket får oss att vakna. Men när ljuset sent på dagen blir orange så stimuleras produktionen av melatonin, vilket är kroppens eget sömnmedel. Melatoninet gör att vi blir trötta och hjälper oss att få en god sömn, så att vi kan komma utvilade och pigga till jobbet nästa dag.
Därför är det bästa att ha lampor som automatiskt justerar färgtemperaturen under dagen, så att det följer dagsljusets naturliga färg.
Den sista punkten är belysningens förmåga att återge rätt färger.
Färger hjälper oss att uppfatta information, se kontraster och avgöra detaljer i vår omgivning. Om färger återges felaktigt blir det svårare att tolka det vi ser. Så hjärnan måste lägga mer kraft på att processa synintrycken, vilket gör att det blir mindre hjärnkapacitet kvar till de verkliga arbetsuppgifterna.
Därför ska du välja en belysning med högt CRI, som visar färger som de faktiskt ser ut.
Ladda ner checklistan
Ladda ner vår checklista för bättre belysning på arbetet här…
Eller läs vår stora guide till hur du väljer rätt LED-belysning till företaget här…
Prenumerera för fler tips
Vill du ha fler tips om hur du kan effektivisera din organisation med energisnål belysning eller smart elektronik, så glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev längst ner till vänster i sidfoten.