Mät kvaliteten på din arbetsbelysning med mobilappen “Ljus”
Om du misstänker att kvaliteten på ljuset vid din arbetsplats är för dålig så kan du tanka ner Arbetsmiljöverkets mobilapp “Ljus”.
Appen finns för både Android och iOS och låter dig enkelt mäta ljusstyrkan på en arbetsplats och hur mycket ljuset flimrar.
Många inser inte hur dålig belysningen är på en arbetsplats förrän man mäter den. Men att mäta ljuset har hittills krävt avancerad utrustning och specialkompetens. Därför har Arbetsmiljöverket tagit fram en app som gör det lika enkelt att mäta ljuskvaliteten som att ta en bild med din mobilkamera.
Ljuset påverkar din hälsa och arbetsinsats
Och ljuskvaliteten påverkar din hälsa och din arbetsinsats mer än du kanske inser. Om du ofta har huvudvärk, eller ont i nacke eller skuldror så kan det bero på att ljuset är för dåligt på din arbetsplats.
En annan effekt av dålig belysning på arbetsplatsen kan vara att du har svårt att sova på nätterna för att ljuset rubbar din dygnsrytm. Det kan bli så om ljusets färgtemperatur inte följer dagsljusets färg.
Arbetsgivarens skyldighet att fixa bra belysning
Enligt svensk lag är det arbetsgivarens skyldighet att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö, och det inkluderar belysningen. Ljuset ska vara tillräckligt starkt för arbetsuppgiften och det får inte blända dig.
Olika arbetsuppgifter kräver olika mycket ljus
Olika arbetsuppgifter kräver olika starkt ljus. På ett kontor ska det vara 500 lux ljusstyrka på arbetsytan, medan en arbetsbänk i en mekanisk verkstad ska ha 750 lux.
Ljuset får inte flimra
Dessutom ska ljuset inte flimra. Olika LED-lampor flimrar olika mycket eftersom de tänds och släcks ett antal olika gånger per sekund. För att flimret inte ska vara skadligt för känsliga individer behöver en lampa tändas och släckas minst 1200 gånger per sekund.
Så mäter du ljuskvaliteten med Arbetsmiljöverkets app
Tanka ner och öppna appen ifrån Appstore. Sök efter “Ljus”.
Välj om du ska mäta dagsljus eller elektriskt ljus. Klicka sedan på “Välj miljö”.
I rullisten som dyker upp - välj vilken miljö du ska mäta, ange “Annan miljö” om just din miljö saknas.
När du klickat på “Mät ljusnivå” lägger du telefonen på arbetsytan där du vill mäta ljusstyrkan och placerar ett vanligt 80-grams A4-papper över kameralinsen för att diffusare ljuset.
Vänta några sekunder tills telefonen surrar till, vilket indikerar att mätningen är klar.
Läs sedan på skärmen hur starkt ljuset som uppmättes och ifall det är tillräckligt för den valda miljön.
108 lux var alldeles för dålig ljusstyrka i den kontorsmiljö som mättes här. För att leva upp till Arbetsmiljöverkets rekommendationer borde det vara 500 lux på bordet.
Så mäter du flimmer med Arbetsmiljöverkets app
1. Klicka på “Item” i nedre delen av skärmen, så kommer du till den här vyn. Rikta kameralinsen på mobilens baksida mot lampan som du vill mäta. Håll den cirka 10 centimeter ifrån lampan, så stilla som möjligt.
Klicka på “Börja mäta”.
2. Efter någon sekund får du mätresultatet som visar hur många Hertz lampan blinkar med, d v s hur många gånger per sekund den tänds och släcks. Du får också reda på ifall lampan bedöms riskabel enligt IEEE. I det här fallet bedöms inte lampan uppfylla IEEE:s baskrav och kan därför orsaka besvär för känsliga personer.
Vad gör jag om värdena är för dåliga?
Om dina mätvärden bara avviker lite grand ifrån de rekommenderade så behöver du kanske inte göra något. Ljusappen är inte ett professionellt mätverktyg, så din belysning kan mycket väl vara tillräcklig.
Men om dina mätvärden är lika dåliga som i exemplet här ovan så kan ni behöva göra en professionell mätning och installera ny belysning för att skapa en bättre ljusergonomi.
Och vad spelar det för roll?
En dålig ljusergonomi kan ge hälsorisker och i stor grad sänka medarbetarnas arbetseffektivitet. En bra ljusergonomi däremot, ger friska och effektiva medarbetare och färre sjukskrivningar.